Η καλλιέργεια της φιστικιάς

Η καλλιέργεια της φιστικιάς

Η φιστικιά ανήκει στην οικογένεια των Anacardiaceae, στο γένος Pistacia και το είδος Vera. Kατάγεται από την Κεντρική Ασία και ήρθε στη Μεσόγειο τη Ρωμαϊκή περίοδο. H Ελλάδα είναι μέσα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κελυφωτού φιστικιού παγκοσμίως.

Καλλιέργεια

Η φιστικιά είναι δέντρο φυλλοβόλο, δίοικο (τα άνθη είναι αρσενικά και θηλυκά και βρίσκονται σε ξεχωριστά δέντρα), το οποίο φθάνει σε ύψος 5-10 μέτρα. Σχηματίζει βαθύ ριζικό σύστημα που εκτείνεται στα πλάγια σε μήκος 5-7 μέτρα. Ο καρπός της φιστικιάς είναι δρύπη με σχήμα επίμηκες. Αποτελείται από το περικάρπιο (φλοιός), το ξυλοποιημένο ενδοκάρπιο και το σπέρμα που αποτελείται από δύο κοτυληδόνες και περιβάλλεται από ένα λεπτό φλοιό.

Οι καλλιεργητικές εργασίες μετά την εγκατάσταση της φυτείας περιλαμβάνουν ζιζανιοκτονία, άρδευση, λίπανση και κλάδεμα.

Η φιστικιά εισέρχεται σε πλήρη παραγωγή από τον 8ο χρόνο ενώ μπορεί να ζήσει ακόμη και 100 χρόνια.

Η καλλιέργεια της φιστικιάς

Κλίμα

Οι φιστικιές είναι ξεροφυτικά φυτά κατάλληλα για περιοχές που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ξηρασία εδάφους και αέρα. Ευδοκιμούν καλύτερα σε περιοχές με ψυχρούς χειμώνες και μακρά, ζεστά και ξηρά καλοκαίρια.

Συγκομιδή

Οι πρώτοι ώριμοι καρποί εμφανίζονται στις αρχές Αυγούστου.Η συγκομιδή γίνεται από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Διάθεση

Η μεγαλύτερη διάθεση των φιστικιών στο εμπόριο γίνεται με το κέλυφος. Η ψίχα χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική.

Μ. & Σ. Παυλίνη Ο.Ε.

Βουρνόβα 6, Νέα Σμύρνη,
17121, Αθήνα

Τηλ.: +30 210 3254243

E-mail: info@nutsnnuts.com,
orders@nutsnnuts.com